Tiba tiba blog ni jadi tempat simpan resepi. Tak sangka post tart nenas tahun lepas ada yang jumpa. Terima kasih siap tinggalkan komen. Mungkin lepas ni makin rajin nak letak apa apa kat blog. Hahaha. Untuk simpanan personal juga sebab raya tahun ni lupa letak mana resepi tart. Baru teringat dalam blog ada. Alhamdulillah resepi tu tak pernah mengecewakan.
Dua hari raya sampai makanan raya licin, jadi semalam buat roti jala. Ni pun resepi dari blog AzieKitchen. Tapi macam biasa, kita buat cara kita. Cuma tak sempat ambil gambar step by step.
![]() |
Roti jala kuning & merah |
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum (Saya guna tepung cap Ros)
2 1/2 minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (Saya guna 1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
Pewarna
Cara-cara:
1. Blendkan semua bahan sehingga sebati. Cara saya, saya guna mixer dan mix lama sikit sehingga nampak tiada ketulan tepung dan sebagainya. Jika ada, jangan abaikan. Confirm tak jadi.
2. Masukkan dalam botol acuan roti jala.
3. Panaskan kuali non-stick. Jangan letak minyak.
4. Jala atas kuali ikut pattern membulat atau jalur. Saya suka membulat.
5. Bila nampak adunan dah masak, terus angkat. Jangan tunggu kering sehingga roti jala boleh terkopek sendiri dari kuali. Roti jala dah keras, susah gulung dan tak sedap.
6. Gulung ikut kreativiti.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment